Faktor zrychleného stárnutí

0
Rate this post

Oxidují se lipoproteiny BLOG s nízkou hustotou (LDL), které se stávají oxidovanými LDL, zvláště toxickými pro život našich buněk, které poškozují integritu krevních cév, kde se nacházejí, a způsobují rozvoj a progresi aterosklerotických lézí, a tedy kardiovaskulárních onemocnění.

Kromě toho dochází k oxidaci DNA a RNA nukleových kyselin našeho genetického dědictví, což způsobuje mutace samotného genetického kódu. Nakonec dochází k oxidaci strukturálních bílkovin (kyselina hyaluronová, kolagen atd.) a regulačních s následným strukturálním a funkčním poškozením těla a přirozeně i pokožky.

Od nezdravého jídla po glykaci: 2

  • Zeptejte se tlustého člověka, jak přibral tolik kilo: nikdo vám neřekne, že důvodem břicha je to, že příliš jí.
  • Člověk si klade otázku, zda lidé netrpí zvláštní formou amnézie nebo opravdu nejedí tolik jídla v nadbytku.

Ve skutečnosti k nahromadění břicha nepotřebujete moc jíst: existují i ​​další složky, které určují nadváhu nebo takzvaný „moderní“ vzhled bytostí, které mají tendenci být hubené, ale s nepřiměřeným břichem.

Hlavním důvodem našeho podivného způsobu přibírání je především kvalita potravin a způsob, jakým je konzumujeme, tedy kvalitou fakt, že většina lidí neví „co“ jí (sacharidy, bílkoviny, tuky, vláknina). atd. .) a odkud pochází jídlo, které jí.

Na druhou stranu, „jak“ se týká i způsobu, jakým se produkty vaří, místa, kde je konzumujeme a ještě více stavu mysli, emocí a času, který je věnován naplnění jednoho z nejzásadnějších a důležité biologické funkce: krmení sebe sama .

Jedním z hlavních důvodů, proč přibíráme, je nedbalost a tempo, jakým jíme. Většina našich problémů začíná rychlostí, s jakou přijímáme jídlo. Tomuto zrychlení, typickému pro náš život obecně, vyhovují i ​​místa, kde k němu dochází.

Důkazy nacházíme například při vstupu do restaurace rychlého občerstvení

Důkazy nacházíme například při vstupu do restaurace rychlého občerstveníV těchto zařízeních není na vině množství jídla, jak mnozí tvrdí, ale kvalita přípravy, a to ne proto, že by nám bylo nabízeno nutně nekvalitní jídlo, ale proto, že použité jídlo je připravováno a studováno tak, aby lze rychle spolknout a téměř okamžitě navodit pocit sytosti.

Tímto způsobem se průměrný spotřebitel zdržuje co nejméně a uvolňuje místa, která využijí následní zákazníci, čímž je zajištěno zachování objemově založeného obchodu.

Jak je to možné? Připravené jídlo má specifické vlastnosti.

Rychlé občerstvení má vysoký glykemický index, klíčový faktor pro pocit sytosti a uspokojení ve velmi krátké době. Potraviny s vysokým glykemickým indexem lze snadno identifikovat, protože jsou měkčí, snáze se žvýkají, takříkajíc „již natrávené“ před jejich požitím.

  • To vše znamená, že každý, kdo zvládne sníst jeden nebo více chodů či sendvičů během pár minut, pociťuje okamžité uspokojení.
  • Představme si tedy měkký chléb, omáčky, smetany, mleté ​​maso uvnitř: mohli bychom vyjmenovat řadu potravin, které polykáme, aniž bychom je museli téměř žvýkat.

Pokaždé, když se takto krmíme, dostávají se do oběhu velmi rychle živiny, hlavně cukry a bílkoviny, které stejně rychle stimulují tvorbu hormonů schopných vše akumulovat ve tkáních a zejména v tukové tkáni.

Jedním z nejvíce stimulovaných hormonů v tomto typu diety je inzulin

Jedním z nejvíce stimulovaných hormonů v tomto typu diety je inzulinKterý, je-li z právě vysvětlených důvodů vylučován ve velkém množství, je zodpovědný za pocit plnosti, sytosti a postprandiální únavy.

Kromě toho je inzulin stimulován nadměrnou konzumací bílkovin a to skutečně určuje urážku zranění, protože nejen potraviny s vysokým glykemickým indexem, ale také diety, které jej mají napravit, tedy ty, které jsou převážně na bázi bílkovin, nakonec způsobí stimulem, tedy tvorbou inzulinu a s ním spojenými metabolickými cestami.

Inzulín, produkovaný v tak hojném množství pod podněty těchto potravin, určuje hromadění tuku v tkáních rychlým odstraněním glukózy z oběhu a stimulací metabolických drah, jako je mTOR (výkonná metabolická dráha, která stimuluje růst hmotnosti buněk). zisk a rakovina).

Ale je toho víc: čím rychleji inzulín působí, tím dříve se vrátíme k pocitu hladu

A tady se po rychlém jídle s vysokým glykemickým indexem během pár hodin znovu objeví hlad a spustí začarovaný a škodlivý koloběh výživy, který lze jen těžko nazvat „výživou“.

Naše snaha utišit tento “náhlý hlad” prostřednictvím nejrůznějších “svačin” opět vede ke zvýšení inzulinu, což povede ke konečnému výsledku … tuku. Je tedy jedno, kolik toho sníme, bude to kvalita jídla, která nás opravdu poškodí!

Zdravotním tajemstvím, které lze odvodit, je proto vybírat potraviny, které jsou z biochemického hlediska „méně jednoduché“: plnohodnotné potraviny, komplexní, bohaté na vlákninu, méně manipulované člověkem, aby náš trávicí systém mohl absorbovat živiny pomaleji a což určuje také malé zvýšení inzulinu.

Ale je toho víc: čím rychleji inzulín působí, tím dříve se vrátíme k pocitu hladuSubklinicky potraviny s vysokým glykemickým indexem dostávají více glukózy do krevního oběhu a způsobují glykaci.

Glykace, druhý tichý a nebezpečný faktor předčasného stárnutí, je proces, během kterého se molekuly glukózy vážou na proteinové molekuly a specifické receptory, čímž se stávají neaktivními.

Výsledné abnormální molekuly (AGES, pokročilé glykační koncové produkty) jsou zodpovědné za toxické urážky na buněčné úrovni. Přesněji řečeno, AGES se váží na konkrétní receptory, RAGE (receptor pro věk), vyvolávají oxidační stres a podporují zánětlivý proces.