Ochrana osobních údajů

Vloženo: 14.07.2015
Kategorie: 
Osobní údaje v komerční sféře
Text otázky: 

 Dobrý den,chtěl jsem se se zeptat, nedávno přítelkyně si potřebovala opravit něco v jedné nejmenované firmě, při vyřizovaní opravy musela uvést telefonní číslo, které poté dotyčný prodejce/opravce zneužívá a stále píše esemesky mé přítelkyni, někam se ji snaží pozvat apod. V tomto případě jsem se chtěl zeptat, jestli teda porušuje zákon 101/2000 Sb. a ještě jaké další zákony porušuje. Chtěl bych podat tresní oznámení. Děkuji vám za odpověd a vstřícnost. Přeji pěkný zbytek dne. S pozdravem Tomáš

Text odpovědi: 

Dobrý den,z vašeho dotazu jsem pochopil, že telefonní číslo bylo odevzdáno v souvislosti s opravou, tedy za účelem jejího vyřízení. Zasílané SMS nicméně jsou charakteru soukromého. V daném případě tedy provozovatel obchodu zrpacovává osobní údaje o klientech, kterým provádí opravu. Tyto údaje jsou ovšem využívány k jinému účelu. V takovém případě by se mohlo jednat o porušení zákona o ochraně osobních údajů, konkrétně § 5 odst. 1 písm. f)  či § 13 tohoto zákona podle toho, kdo číslo zneužívá. V takovém případě se můžete obrátit s podnětem na Úřad pro ochranu osobních údajů. Předtím doporučuji, aby vaše přítelkyně dala jasně najevo provozovateli obchodu, že pokud tyto kontakty neskončí, tak se na ÚOOÚ obrátí. Možná už toto pomůže.S pozdravem za tým IuRe,Mgr. Jan Vobořil

Kdo jsme

  • Tento web provozuje iure, neziskovka zabývající se ochranou občanských svobod.
     

Logo IuRe


 

Naše další weby

vttip.cz

bba web

IuRe je členem

Internet Defense League